brend

Триповерховий універмаг на площі Ринок у Львові реставрують, аби вберегти історичну будівлю від руйнування і водночас якомога точніше відтворити її автентичність. 

Інвестором робіт є ПрАТ "Львівський універмаг "На Ринку".

Експерти стверджують, що зараз будівля у аварійному стані. 

Аби повернути будівлі її історичний вигляд і з фасаду, і в інтер'єрі - експерти погоджували проект понад півроку. Але генпідрядник найперше взявся за фундамент, який через необлаштовану гідроізоляцію нині також аварійний.

«Зараз триває підсилення фундаменту, укріплення стін та перекриття. Тобто перш за все виконуємо роботи, які забезпечать стійкість і надійність цього об'єкту, збереження архітектурної пам'ятки. Наприклад, частина фундаменту від тротуару була дуже небезпечною, тому що вона фактично могла провалитися», – розповів директор фірми-генпідрядника Роман Лобай. 

Нинішній загрозливий стан будинку зумовлений тим, що востаннє ремонтні роботи в універмазі проводили у 70-их роках. Але тоді проблемні ділянки намагались просто сховати за новими матеріалами, стверджує головний архітектор проекту Роман Нарольський. 

За його словами, під час влаштування тротуарів ремонтники не зробили гідроізоляції фундаменту: "Через це зруйнувались його конструктивні елементи. А металеві балки всередині перекриття стали подібні на пап'є-маше. Ми їх розбирали руками». 

За обсягами робіт ця історична будівля отримала від експертів п'ятий рівень складності. Але навіть попри це, за проектом реставрацію мають завершити до 31 жовтня. А вже до кінця року у колишньому універмазі повинен запрацювати заклад харчування із власним виробництвом пива.

«У радянські часи тут працював банальний радянський універмаг, який віджив своє - це всі бачили. І ми хочемо створити тут модерний об'єкт, який буде приємно відвідати і городянам, і особливо гостям міста. Тому що всі розуміють, що центр міста орієнтований на туристів», - пояснив член наглядової ради ПрАТ "Львівський універмаг "на Ринку" Тарас Хмеловський. 

Як стверджує інвестор, для міста це буде найвиправданіше вкладення коштів - як з огляду на порятунок будівлі, так і на надходження до міської скарбниці. 

Джерело: ZAXID.NET

 

 

Інші новини даної теми

На Сокальщині планують розпочати виробництво комплектуючих деталей для автомобілів

На месте запорожского Ленина может появиться торговый центр

Рынок торговой недвижимости в Одессе нуждается в инвестировании

Офисная недвижимость: Киев VS Европа

«Лукьяновка» – первый ТРЦ Украины, в комплекс которого войдут памятники архитектуры