Вибір бойлера для дому — завдання не з легких, адже сучасний ринок пропонує безліч моделей, кожна з яких має свої переваги та недоліки. Коли я вперше вирішував придбати бойлер, я відчував легке розгублення: настільки багато параметрів треба враховувати. Перш за все варто визначитися з типом бойлера. Існують накопичувальні та проточні моделі. Накопичувальний бойлер нагріває воду і зберігає її у баку, що дозволяє миттєво отримувати гарячу воду. Проточний же нагріває воду безпосередньо під час використання, але споживає більше електроенергії у моменти пік.
Важливим критерієм є об’єм бака
https://vechirniy.kyiv.ua/news/101574/. Для невеликої сім’ї достатньо бойлера на 30–50 літрів, тоді як для сім’ї з 4–5 осіб краще обирати баки на 80–100 літрів. Я завжди намагаюся враховувати не лише кількість людей у домі, але й інтенсивність використання води, адже від цього залежить комфорт і економія ресурсів.
Не менш важливо звернути увагу на матеріал бака. Чавунні та сталеві баки покриті емаллю або нержавіючою сталію служать довго і не іржавіють. Алюмінієві моделі легші, але їхній термін служби може бути коротший. Особисто я завжди віддаю перевагу нержавіючій сталі: спокійніше дивитися на довгі роки експлуатації без несподіваних проблем.
Ще один фактор, який часто недооцінюють, — це система захисту від перегріву та тиску. Бойлер без надійного захисту може стати джерелом аварійної ситуації. Тому я завжди перевіряю наявність термостата і запобіжного клапана перед покупкою.
Не можна забувати і про енергоефективність. Сучасні моделі з високим класом енергоспоживання економлять електрику і зменшують витрати на оплату рахунків. Для мене це важливо, бо навіть невелика економія в довгостроковій перспективі відчутно впливає на сімейний бюджет.